lauantai 31. maaliskuuta 2012

Punainen keräsalaatti - Red lettuce

Tarvitsivathan vihreät keräsalaatit kaverikseen punaisetkin! Ne syntyivät jo rutiinilla tv:tä katsellessa :)



perjantai 30. maaliskuuta 2012

Keräsalaatti - Lettuce

Potager sai tänään uusia asukkaita: viisi pulleaa keräsalaattia!


Aikamoista ähräämistä oli nro 1:n kanssa, seuraavat syntyivätkin sitten helposti ja hetkessä. Ensimmäiset  olivat kyllä  väärän sävyisiä, eli kahteen kertaan nämä tuli tehtyä :) Ylemmässä kuvassa ne, jotka päätyivät potageriin, alakuvassa toiset "mallina".


Lettuce: 5 in wrong shade, 5 better ones!





lauantai 24. maaliskuuta 2012

Kasvihuone sai katon - vihdoinkin! - Greenhouse II

Ihan ensimmäiseksi: Kiitos kaikille uusille lukijoille ja kommentoijille. On aika hämmentävää ja ihanaa, että teitä on jo niin paljon... Tervetuloa kaikki!


First of all: Thank you all the new readers for your comments and reading this blog. I´ll put, from now on, a few words in english too :)


No huhhuh... Katto paikallaan. Se, mikä teki tästä vaikean, oli se, että kasvihuoneessa on oikeastaan vain kaksi seinää. Miten saada katto pysymään paikallaan? Toinen vaikeuttava asia oli se, että halusin katon ja etuseinän olevan irrallisia niin, että kasvihuoneen täydennys ja somistaminen on jatkossa helppoa.


Aikaisemmat vaiheet löytyvät postauksesta "Kasvihuonetalkoot" ja tässä nyt loppusuora. 
The greenhouse has removable walls and roof, so that decorating and changes are easier later.




















Olen aika rivakalla tahdilla tehnyt puutarhaa, koska Lahden Puutarhaseura toivoi sellaista osastolleen Lahden Pihapiiri-messuille huhtikuussa. Toisen nukkekodin puutarhan messuille tekee taiteilija Marko Suomi. 


Puutarhan olisin joka tapauksessa nukkekotiin tehnyt, hieman hitaammalla aikataululla tosin. Mutta yllytyshullu on aina yllytyshullu... Ja toki pihapiiri olisi voinut olla hieman pienempikin, mutta jos tehdään, niin tehdään sitten kunnollinen!


Tässä kuvassa puutarha tämänhetkisessä tilassaan. Omenapuukin on istutettu paikoilleen. Puuprojektiin palaan vielä myöhemmin.


Garden at this very moment:







Istutuspöytä - Planting table

Moni haaveilee istutuspöydästä, monella sellainen onkin. Joskus sille on vaikea löytää paikkaa: sen pitäisi olla aika keskeisellä paikalla, jotta sitä tulisi käytettyä, toisaalta sen ympärille kerääntyy helposti kaikenlaista, ei niin esteettistä, sälää, eli saisi olla vähän jossakin sopukassa puoliksi piilossa. Nukkeodin puutarhassa istutuspöytä on onneksi helppo pitää siistinä, joten sen voi laittaa ihan näkyvällekin paikalle.


Balsasta ja rakettitikuista syntyi tämä versio. Oikeasti istutuspöytä voisi olla vähän isompi, mutta tämän kokoinen mahtui kasvihuoneen vierelle omenapuun katveeseen. Omenapuu odottaa vielä "istutusta"... Työkorkeus pöydällä on hieman alle 90 cm; ei väsy selkä.


Kerrankin maltoin maalata osat ennen kasaamista! Valkoiset osat on maalattu askartelumaalilla ja tasot sävytetty potagerin istutuslaatikoihin sopiviksi akvarelliväreillä. Hankalinta oli saada kaikista neljästä jalasta samanmittaiset: se kun ON millistä kiinni.





perjantai 23. maaliskuuta 2012

Penkki potageriin - 15 min - A bench in 15 min

Kalusteiden askarteleminen on ollut vähän tauolla viimeaikoina. Kasvihuone odottaa kattoa ja pienenä lämmittelynä tein potageriin penkin, jossa voi hetken istahtaa työn lomassa, ihailla sadon kasvua ja kukkivia kukkia tai pohtia rauhassa uusia istutus- ja kylvösuunnitelmia.


Aikaa projektiin meni todellakin tuo 15 min: muutama jätskitikku, rakettikeppi ja balsansuikerot, jotka löytyivät jämäpussista.


Penkin takana oleva iso saviruukku on peräisin kranssista, jonka tein varmaankin 15 vuotta sitten. Silloin se oli olevinaan kovinkin pieni. Omenaämpäri on Tampereen messuilta Mirjan pöydästä.  










































tiistai 20. maaliskuuta 2012

Perun ihme: tomaatti - Wonder of Peru: tomato

Helmikuussa minua ilahdutettiin tällaisilla paketeilla:

 Titalta sain paljon vihreitä vaihtareita ja lainaksi parit leikkurit.
Jaanalta tuli blogiarvontavoitto!



















Titan leikkureista löysin vihdoin lehden, josta sain tehtyä tomaatinlehdet. Tomaatit massailin Fimosta joulun välipäivinä.
Jos on maistanut kerran omia, auringon kypsyttämiä tomaatteja, eivät kaupan tomaatit tunnu enää kuin vaivaisilta korvikkeilta...








































Kasvihuone on kyllä vielä sellainen murheenkryyni. Kevätväsymyksen kourissa tuntuu, että ei meinaa millään jaksaa miettiä rakenteita, kokoamisjärjestystä tai tarkkojen mittojen ottamista. Mutta ehkä se siitä ja inspiraatiota odotellessa voi tehdä jotain muuta...

maanantai 19. maaliskuuta 2012

Sängyn somistusta - Pillows for a bed

Tampereen messuilla silmäni osuivat hieman poikkeuksellisiin kuoseihin ja väreihin. Kookajan raikkaat ruututyynyt ajattelin ensin olohuoneen sohvalle, mutta ne olivat vähän isot. Sängylle ne passasivat mainiosti ja makuuhuoneen tehosteväri ratkesi luumunviolettien tyynyjen myötä, jotka nekin ovat samasta paikasta.


Muutakin toki löytyi, mutta niihin palaan tuonnempana :) Mukava oli tavata taitavia tekijöitä, joille terveiset (ja kiitokset) tätäkin kautta! 




























Nukkekodin sohva - Dollhouse sofa

Kevätväsymys ja turnausuupumus meinaavat vähän vaivata. Virkistävää vaihtelua toi käynti Tampereen "Taikasormet"-messuilla Titan kanssa. Sieltä tarttui mukaan jotain pientä.


Sohvan tein viime syksynä pakkauspehmusteista ja päällystin pellavaisella, hituneella astiapyyhkeellä, joka toki on käsin kudottu aikoinaan. Sohavatyynyt löytyivät Marian pöydästä.



sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Miltä puutarhassa näyttää nyt? - Garden

 Viikonloppu on mennyt aika tiiviisti puutarhaa rakennellessa. Jaanan blogiarvonnasta sain kaikkea ihanaa, mm. tuikitarpeellisia salkoruusuja. Titalta  sain pussillisen kaikenlaisia vihreitä ja leikkureita lainaksi. Tämä oli Facebookin "Nukkekotiharrastajat"-ryhmässä tehty vaihto. Leikkurit olivatkin aivan mahtavat, koska niistä löytyi tomaatin lehdiksi sopiva kuvio ja Jaanan paketista löytyi juuri oikeanlaista, paperipäällysteistä rautalankaa. Mutta tomaattiin palaan myöhemmin, nyt kuvia kukkapenkeistä äitini kuvaamana. Kuvat Nanna Salmi.









Kukkapenkeissä on sekaisin itse tehtyjä, valmiita ja tuunattuja kukkia ja perennoja. Oikella olevat salkoruusut olivat hyvät sellaisinaan ja tulivat siis Jaanalta. Limen väriset pienet pensaat ovat tekohortensian kukintoja, kuunliljat on tehty itse, maanpeitehavut ovat muovisia tekokukkien osia jne. Aika paljon olen kyllä käytellyt saksiakin saadakseni haluamiani lehtimuotoja kukkapenkkeihin. Sieltä, täältä näitä on rääpitty kasaan :)







 

lauantai 3. maaliskuuta 2012

Pelargoni ja pari muuta, tuntematonta

Usein, varsinkin kun teen juttuja puutarhaan, ajattelen jotain ihmistä. Kuunliljoja tehdessäni ajattelen äitiäni, jolla on hienoja hostia pienessä puutarhassa ja josta saan jakotaimia joka vuosi omaan puutarhaani. Kasvihuonetta tehdessäni ajattelin Annea, jolla on varmaan 30 erilaista lajiketta tomaatteja omassaan. Omenapuun lehtiä liimaillessani ajatukset veivät yli kolmenkymmenen vuoden taakse: parhaan ystäväni isoäidillä oli hyväsatoisia omenapuita pihassaan ja niistä tehtiin ihanaa, kirpeää sosetta, jota sitten talvella syötiin hyvällä ruokahalulla. Ystäväni lapset kutsuvat, jo edesmennyttä, isoisoäitiään tänäkin päivänä "omenamummoksi". Pelargoneja nyprätessäni ajattelin Annelia, jolla on lukuisia erilaisia pelargoneja ja uusia kannetaan, ulkomaillekin asti vieviltä, puutarhareissuilta.


Aurinko lämmitti ihanasti työpöydän ääresä. Melkein tuli hiki.


















Pelargoni on kuulemma "valkoinen ruusunnuppu-pelargoni" (asiantuntijalausunto:). Kukkahylly tulee kasvihuoneeseen. Se on tehty balsasta ja koristeet taivutin rautalangasta.

Aurinkoista ja ihanaa viikonloppua kaikille!

perjantai 2. maaliskuuta 2012

Olkimarja? Mmmmm....mansikka! - Strawberry

Tänään olen viettänyt "talvilomapäivää". Heräsin aamulla aikaisin, vaihdoin muutaman huonekasvin mullat ja kiipesin yläkertaan kertakaikkisen päättäväisenä: tänään teen nukkekodin potageriin mansikkapensaat vaikka mikä olisi!


Mansikat olin pyöritellyt jo joulun välipäivinä, eivätkä ne mikään ongelma olleetkaan. Vaan ne lehdet... Pienet, kulmikkaat, kolmen ryhmissä olevat, upeat, tummanvihreät lehdet. Aloitin helpommasta päästä, eli olkikatteen tekemisestä mansikkarivistön alle. Sitten jaoin mansikat viiteen osaan ja liimasin ne varsineen penkkiin ryhmiksi. Ja lopulta vain sakset käteen ja leikkaamaan. Leikkelin aina ehkä kymmenet lehdet valmiiksi ja liimasin ne sitten paikalleen. Työn eteneminen, ja osittain valmiin näkeminen, motivoi kummasti.



















Siinä ne mansikat nyt punoittavat potagerin eteläisimmässä ja aurinkoisimmassa kohdassa. Olkikate pitää marjat irti maasta ja ne pysyvät kuivina ja puhtaina. Voi kun olisi kesä...

torstai 1. maaliskuuta 2012

Ruohosipuli

Että voi ihminen tulla iloiseksi euron tekoheinätupsusta marketin alelaarissa! Tämä kyseinen tekoheinätupsu ratkaisi ruohosipuliongelmani. Tukevaa, kapeaa heinää oli helppo leikata vielä ohuemmiksi suikaleiksi ja efekti oli täydellinen. Kreppipaperin sävytin violetiksi ja pyörittelin siitä liimaisilla sormilla palloja ruohosipulin kukinnoiksi.




































Ruohosipulin maku on tietysti parempi silloin, kun se ei vielä kuki, mutta koska nukkekodin potagerin ruohosipuleita ei syödä, annan sen kukkia laventelin kaverina.