keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Samettiruusu 'French Vanilla'

Voin myöntää ihan avoimesti: inhoan samettiruusuja. Kirkkaan oranssit kukat ovat aivan ihania muiden pihoilla, mutta minun pihaani, ei edes nukkekodin puutarhaan, niitä ei tule. On ikävää, että sinänsä hyödyllinen kesäkukka ei silmääni miellytä, koska se kuuluu ihan olennaisesti luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon: samettikukka pitää monta ikävää tuhoöttiäistä pois vihannespenkistä.

Onneksi kukkia jalostetaan ja aina ilmestyy markkinoille uusia variaatioita vanhoista tutuistakin. Kermanvalkoinen samettikukka on keittiöpuutarhani pelastus! Se on hieman kookkaampi kuin oranssi serkkunsa, mutta kukkii yhtä pitkään ja upeasti.

Akvarelliväreillä sävytetystä kreppipaperista ja tekopersikanlehdistä sain 'French Vanillasta' kelvollisen version 1:12 potageriin.



















Potagerin kasvulaatikossa menevät ihan täydestä. Ehkä viikonloppuna on tarpeeksi valoa niin, että saan niistä kuvan istutettuina...

tiistai 28. helmikuuta 2012

Rimakauhua

Pitäisi tehdä potageriin ruohosipuleita, persilijaa, muutamia parsakaaleja ja -kukkakaaleja. Salviaakin saisi olla ja rosmariinia. Kasvihuoneen hyllyyn chilejä ja jotain pieniä, kivoja kukkia. Mutta! Kuka hullu jaksaa leikellä niitä millin lehtiä ja miten ihmeessä teen persilijan? Ja minkä näköisiä ne kaalinlehdet nyt sitten oikeastaan ovat? Ja miten nukkekodin puutarhassa saan rosmariinin ja salvian niin eri näköisiksi, että ne erottaa toisistaan? Miettikääpäs mansikanlehteä... Koiralenkillä olen ratkonut mielessäni näitä ongelmia ja raparperin varret tuntuvat ihan helpolta nakilta. Etsin muiden blogeista ideoita, eikä yhtään helpota oloa, kun näkee kuinka taitavia tekijöitä on Suomi ja koko muu maailma väärällään.

Nyt sitten "lusmuilen" tässä koneella. Naapurin poikakin tuli sopivasti hoitoon, kun äiti lähti tikkauttamaan leukaansa epäonnekkaiden lumitöiden jälkeen. Tänään lunta on tullut lähemmäs 20 cm.

Rakastan astioita oikeassa elämässä, niin myös nukkekotielämässä. Uskomattoman ohuet, pienet purkit ja kannut sykähdyttävävät aina. Astiamakuni on aika yksinkertainen ja kotona suosin Teemaa. Nukkekotimaailmassa niin simppeleitä astioita on vaikea löytää.




Nämä ovat ensimmäisiä astiaostoksiani, muistaakseni Minimaailmasta.

Nyt käyn kaivamassa takin taskusta yhdestä tekopersikkapuusta nyppimäni lehdet ja lähden kokeilemaan samettiruusun lehtien tekoa. Nehän ovat sellaiset liuskeiset ja ehkä aika helpot. Kyllä sitä hulluutta sen verran meikäläisestäkin löytyy...

sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Kylpyhuone valmistuu pikkuhiljaa - Bathroom

Posliiniset wc-kalusteet olivat ihan ensimmäisiä miniostoksiani. Jos vessanpönttöä voi sanoa söpöksi, niin nukkekodin vessanpöntöt ovat söpöjä! Vessapaperitelineen olen tehnyt itse. Se on ajalta, jolloin kaikkialla sai tupakoida ja wc-paperitelineetkin oli varustettu pienillä tuhkakupeilla. Seinäpanelin tein balsasta ja lattia on valmis "kaakeliarkki". Listat puuttuvat vielä kokonaan, odottavat maalaamista.





















Peili on tehty leikattavasta "valepeilistä", hyllykkö balsasta. Lavuaari on ostettu. Nurkkaan tulee suihku, kunhan saan inspiraation ja sopivat tarvikkeet sattuvat kohdalle. Vessan matto on leikattu tabletista. Hyllyllä oleva saniainen on tehty maalarinteippi ja rautalanka-systeemillä ja se kaipaisi ehkä vielä lisää lehtiä.



Puutarhassa vihertää ruoho - Green, green grass

Viime viikolla ryhdyin nurmikon tekoon, kun kaupan alennuslaarista löytyi käsipyyhe 2 eurolla. Tein sanomalehdestä kaavan ja leikkasin nurmikon valmiiksi malliinsa.
































Kun on niin pitkään katsellut puutarhaa lastulevypohjalla, nurmikon vehreys hieman hirvittää. Silmä varmaan tottuu pikkuhiljaa ja kun kasvimaallekin saa vihreää, tilanne tasapainottuu.

torstai 23. helmikuuta 2012

Kampauspöytä - Dressing table

Näin joskus Askossa ihanan, hopeoidun lipaston, jollaisen mielelläni ottaisin omaankin kotiin. Koska sellaista ei ole meille hartaista toiveistani huolimatta ilmestynyt, toteutin idean tässä kampauspöydässä. Kampauspöydän taisin tilata Minimaailmasta. En voinut vastustaa koukeroita.


Lopputulos on melko pramea, mutta hassutteleminen lienee joskus sallittua, varsinkin nukkekodissa.




Kylpyhuonetarvikkeita

Facebookin "Nukkekotiharrastajat"-ryhmässä (tervetuloa!) on ollut helmikuun kuvanlisäysaiheena kylpyhuone. Yritän epätoivon vimmalla päättää joka päivä, onko tärkeämpää tehdä puutarhaa, jonka pitäisi olla valmis huhtikuun puoleen väliin mennessä, vai saada kylppäri jonkunlaiseen kuntoon, jotta saisin ryhmään kuvan siitä.

Lopputulema on ollut se, että teen molempia varten jotain pientä joka päivä (ellen makaa sohvalla). Pikkutavaraa on itse tehtyä ja ostettua.

 Vaihtelimme Facebookissa askartelutarvikkeita ja Noralta sain ihanan pussillisen helmiä, joista tieysti värkkäsin hajuvesipulloja kylpyhuoneen peilihyllylle. Rasvapurkit, kasvovesipullot ja saippuat on pyöritelty Fimosta.
Hieman proosallisempaa, mutta vähintään yhtä tärkeää, osastoa edustavat nämä pikkutavarat. Hammasharja ja partahöylät ovat ostotavaraa, ankka Fimoa, pesusieni pesusientä ja vessapaperirullat tietysti vessapaperia.
















Pyörivien, pienien helmien liimailu on hieman tuskallista. Nuppineulasta sain hyvän kuivaustelineen, jossa "kynsilakkapullon" korkkikin pysyy suorassa liiman kuivumisen ajan.

Kasvihuonetalkoot - Greenhouse vol 1

Kasvihuoneen rakentaminen alkoi myös joulun aikoihin. Kyllä hirvitti. Ja hirvittää edelleen. Pitäisi saada aikaiseksi systeemi, joka pysyy tukevasti pystyssä, mutta jonka seinät kattoineen voi nostaa pois, jos kasvivalikoima tai kalustus muuttuu. Ja onhan niillä tapana muuttua - oikeassakin elämässä.

 Siitä se lähtee....

 Lattia tehtiin muurista jääneistä tiilistä.











Tiilimuuri ja -lattia keräävät päivällä lämpöä ja luovuttavat sitä viileinä öinä tomaattien, munakoison ja viinirypäleiden iloksi. Ehkä loppukesästä siellä voi iltakaffetkin juoda...

Nurkassa kasvaa viiniköynnös Zilga.

Laventelin tuoksua

Nukkekodin puutarhaan on tulossa potager. Potager on keittiöpuutarha, jossa kasvaa myös kukkia ja kasvupenkit ovat usein esim. tiilistä tai laudoista rakennettuja kohopenkkejä. Ideana on, että hyötykasvimaa voi olla ilo silmälle ja sijaita näkyvälläkin paikalla pihassa.

Yrtit ovat tietysti olennainen osa keittiöpuutarhaa. Laventeli on erityisen kaunis, houkuttelee tuoksullaan perhosia ja muita pölyttäjiä, jotka taas puolestaan takaavat hyvän marja- ja hedelmäsadon. Syksyn tullen kukat voi kerätä, kuivata ja laittaa tuoksupussiin liinavaatekaappiin.

Laventelin kukat pyörittelin Fimosta ja lehdet ovat tuunausjätettä muovikanervista. Ne sävytin vaaleammiksi akryyliväreillä. Omenat ovat eri satsia, kuin jo puussa olevat.



sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Valkea Kuulas - Apple tree

Nukkekodin puutarhassa pitää ehdottomasti olla myös hedelmäpuita. Lehtipuiden tekeminen tuntui haastavalta ja vaikealta. Mietin massoja ja rautalankaviritelmiä ja murehdin sitä, kuinka saisin puusta kasvutavaltaan mahdollisen luonnollisen näköisen. Koiran kanssa metsäkävelyllä silmäni osuivat jo lehdettömiin mustikanvarpuihin ja siinä oli vastaus ongelmaan.

Karsin varvuista ylimääräisiä haaroja ja maalasin ne akryyliväreillä ruskeiksi. Liimalla ja rautalangalla sain lisättyä perusrunkoon lisäoksia, joilla sain muokattua puun muotoa haluttuun suuntaan.
Vinkki: hedelmät kannattaa kiinnittää oksiin ennen lehtiä, muuten jotuu osan lehdistä liimailemaan takaisin paikalleen uudemman kerran...

Valkea Kuulas on ehdoton suosikkini.




Taulu-tv

Aluksi ajattelin, että tähän taloon ei televisiota tule. Sitten tuumin, että kyllähän se televisio voisi kiva olla sadepäivän varalle, elokuvien katseluun tai vaikka karaoken laulamista varten.


Televisiot eivät ole varsinaisia "sisustuksen sulostuttajia" ja vievät paljon tilaa. Taulu-tv on litteä ja vie vähän tilaa, mutta sellaisenaan melko ankea, musta läntti seinällä. Erityisen tylsän näköinen se olisi ollut nukkekodin seinällä.


Sisustuslehdistä olen bongannut tämän idean jo ajat sitten ja salaa toivonut sitä meillä kotona toteutettavaksi. Vielä ei ole näkynyt, mutta nukkekotiin sellainen saatiin aivan käden käänteessä! Kehyksen ostin varta vasten tätä tarkoitusta varten Minimaailmasta, kun poikkesin siellä.







Pyykkilauta

Nukkekodin kylpyhuoneessa seinä paneloinnin ja hyllyjen yläpuolella näytti tyhjältä. Vaikka nukkeodissa ei tarvitse välittää kosteudesta tai muista arkipäiväisistä rajoitteista, en halunnut laittaa seinälle tauluja. Mikäpä sopisi paremmin kodinhoitonurkkaukseen kuin mummon vanha pyykkilauta?


Tein pyykkilaudan balsasta ja tiheäaaltoisesta pahvista.


perjantai 17. helmikuuta 2012

Syntymäpäiväkortti - Birthday card

En ole ihan varma, täyttääkö tämä "Room Boxin" määritelmän, mutta laitan sen nyt kuitenkin tunnisteeksi :)

Ystävämme täytti 50 vuotta ja halusimme antaa hänelle lipun Sibeliustalon baletti-iltaan ensi syyskuulle. Koska pelkkä lippu olisi ollut auttamattoman tylsä, ja tapahtumaankin on vielä aikaa, tein lisäksi vitriinitaulun, joka viittaa hänen nuoruudenharrastukseensa.

Tauluun printtasin Degas'n luonnosmaisen piirustuksen ja tein kehykset paspispahvista, johon liimailin kaikenlaista sälää, mm. "väärän värisiä", eli sinisiä, kukkia. Kolme kerrosta askartelumaalia päälle ja kehys oli valmis. Harjoituspeilin olen leikannut auton peilien korjaamiseen tarkoitetusta, melko tukevasta "valepeilistä" ja balettitanko on suhteellisen paksusta, bambuisesta syömäpuikosta sahattu pätkä.



Tuoksuköynnöskuusama ja kärhö - Honeysuckle and clematis

Kun tuunasin muovisista kanervista muita kukkia, leikkelin varsista irti pieniä kukintoja. Meinasin laittaa ne roskikseen, mutta onneksi säästin! Paperileikkurilla leikatuista "kukista" sain tehtyä lehdet ja pienet vaaleanpunaiset nuput antavat hempeää väriä köynnökselle.

Akvarelliväreillä väritetystä kopiopaperista saa elävää vihreää.

Myös kärhö on tehty  kopiopaperista, lehdet ja kukat leikattu leikkureilla.



Lepopaikka puutarhassa - Swing

Tuulen tuivertaessa ja lumen tuiskutessa ulkona, minä mietiskelin kesää ja sitä, millaisessa paikassa olisi mukava nauttia virvokkeita ystävien kanssa. Viime kesänä meille tehtiin ihan oikea pergola, jonne odotan kärhöjen ja kuusamien muodostavan suojaisan, varjoisan keitaan. Sellaisen halusin myös nukkekodin puutarhaan.


Pergola tuntui toisaalta ihan hyvältä idealta, mutta koska tilaa on rajallisesti (aina sama ongelma!), keksin, että yhdistän pergolan ja keinun. Yksi päivä ja vähän toistakin, vierähti pöydän ja keinun kimpussa, yksi päivä meni köynnöksiä näprätessä.


Materiaaleina käytin pöytään bambutablettia ja balsaa (jalat), keinu on rakettitikuista, jätskitikuista ja balsasta. Pöytäliina on paitiksen hihasta ja köynnökset paperista ja tekokanervan kukista. Astiat ovat ostettuja.


Paremmin kasveja tunnistavat ja nimeävät ystäväni kertoivat, että tuo kuusama on weigela florida 'Nana Variegata', komeakotakuusama, ja valkokukkainen kärhö on 'Valge Daam'. Se onkin hyvä valinta, koska se kukkii pitkään näyttävin, valkoisin kukin. Kuusamat taas kuuluvat oleskelualueiden läheisyyteen ihanan tuoksunsa takia...







torstai 16. helmikuuta 2012

Kukkia, kukkia, kukkia - Flowers, flowers

Joulukuussa, tammi- ja helmikuussa, epäilemättä vielä maaliskuussakin, olen tehnyt, ja tulen tekemään, paljon kukkia. Iirikset olen tehnyt kreppipaperista ja niiden terävät, miekkamaiset lehdet maalarinteipistä ja rautalangasta. Tekokanervat ovat muuttuneet ritarinkannuksiksi, valmiina löytyneet tarpeeksi pienet kukat ovat saaneet olla mitä ovat, jotkut pienet tekokukan nuput näyttävät ihan vaalealehtiseltä maksaruoholta, kun ne asettelee kukkapenkkiin vieri viereen. Tavallinen kopiopaperi on oivaa materiaalia kuunliljan lehdiksi.

Ennen lumien tuloa hoksasin kerätä talteen kiviä, hiekkaa ja mustikanvarpuja, joista kaikista on ollut iloa puutarhan rakentamisessa. Mutta ehkä "tajunnanräjäyttävin" oivallus tuli Titan kuvista Facebook-ryhmässä: Titta oli tehnyt nurmikon froteepyyhkeestä ja tajusin kuvia katsellessani, että siinäpä konsti havujenkin tekoon!

Valkoisia kukkia, havuja ja reheviä vihreitä lehtimuotoja, muutamia kiviä ja köynnöksiä; niistä on tämän talon kukkapenkit tehty. (Ja vähän kärsivällisyydestä...)






























Muurarin hommia joulukuussa - Brick laying

Joulun välipäivinä, 2011, istuin yläkerran työhuoneessa, kuuntelin radiosta sähkökatkosalueilla asuvien selviytymistarinoita, fiilistelin auringonpaistetta ja rakensin muuria. Muu perhe oli reissussa, eli ainoa velvollisuuteni ja aikatauluni oli ulkoiluttaa koira. Ihanat välipäivät....


Englantilaisissa puutarhoissa ihailen aina muureja. Ne suojaavat ja rajaavat,  keräävät päivällä lämpöä ja luovuttavat sitä kasveille viileinä öinä. Ja mikä onkaan kiehtovampi ajatus, kuin se "Salainen puutarha", joka on kokonaan kätketty muurien sisäpuolelle ja jonne vain harva pääsee...
Kerran (ainakin) olen ollut ihan oikeasti kateellinen ystävälleni: hänen poikansa muurasi vanhoista, käsin poltetuista kierrätystiilistä kasvihuoneen takaseinän, ja siellä se nyt kököttää heillä pihassa. 


Mutta ei hätää: nukkekotimaailmassa saan ihan niin paljon muuria, kuin haluan. Ensin oli aikomuksena tilata tiiliarkkia, mutta koska oli joulun aika ja projekti piti saada käyntiin heti, tyydyin kaivamaan esiin paperia, pahvia, akryylivärit, rakettikeppejä, viivaimen, katkoteräveitsen ja sakset. Ilman Erikeepperiä ei selvitty tästäkään projektista:







Pätkä valmista muuria talviauringon hohteessa.